neděle 4. března 2012

Lidské tělo - kostra


Nejprve jsem obkreslila siluetu Sasančina ležícího těla na papír (papírová role z IKEA), potom jsme siluetu společně vybarvily. Pro Sasanku to bylo zajímavé, získala představu o své velikosti. Dalším krokem bylo nalepit na tělo  kostru odpovídající velikosti. Trochu jsem pohledala na internetu a našla jednu dětskou nakonec tady (na stránkách je tato kostra k vystřižení na šest částí jako puzzle, což také není špatný nápad a chvilku jsem o něm přemýšlela, ale nakonec jsem si - jak je mým dobrým zvykem - přidělala práci a kostru pěkně kůstku po kůstce pro naše potřeby vystřihla). Velikost kostry jsme nicméně musely trochu přizpůsobit Sasančině velikosti (114 cm), trochu jsme zkracovaly pažní kosti.  Nohy kostry jsou naopak o něco kratší, ale Sasanka je velkorysá:-). Kosti jsme lepily společně.
Když takto získala Sasanka základní povědomí o své kostře, pokoušela se ji ztvárnit pomocí těstovin na papír:


Závěrem prvního dne si Sasanka vystřihla kostlivce Édu, opatřila ho klouby a chvíli s ním strašila svou právě probuzenou sestru. Praktickou část lekce jsem tudíž musela ukončit a smířené sestry se zájmem sledovaly díl "Kostra a kosti" seriálu Byl jednou jeden život.

(vystřihovacího kostliváka jsem stáhla odsud).

Druhý den jsme začali divadýlkem, ztvárnila jsem příběh o neduživém kostlivci, který se na radu plyšového tučňáka (chápejte, chtěla jsem zaujmout i Píšenku) vydá na farmu, kde konzumuje vejce a mléčné výrobky, zesílí a je šťasten. Fotku tohoto představení naštěstí nemám!

S další částí výzkumu kostry nám pomohl Říďa, který vzorně vykostil syrové kuřecí stehno (rozhodla jsem se nakonec pro syrové maso, aby měly děti možnost vidět morek v syrovém stavu). Zopakovaly jsme si, že jsou kosti lehké, ale pevné. Probraly jsme funkci kloubu


 a podívaly se na něj blíže.


Potom Říďa kost přeřízl a my jsme mohly prozkoumat morek, holky se dozvěděly, že uvnitř kostí se tvoří krev.


Nakonec Říďa barvitě popisoval, jak si na snowboardu zlomil zápěstí, což se prý stalo navzdory veškeré opatrnosti (ehm, Říďo...!). Potom krátce pohovořil o věšteckých schopnostech své již zhojené zápěstní kůstky (prý předpovídá počasí lépe než iPhone!). K tématu zlomených kostí jsme se podívali na lehce obskurní retrovideo o sádrování (bohužel je v holandštině, ale určitě si ho nenechte ujít)


Zvonííí! Následuje trávicí soustava.

6 komentářů:

  1. Naprosto skvělý blog, jste velmi nápaditá a jsem si jistá, že se sem budu vracet :) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Jani díky za chválu, jen se vracejte! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápady, děkuji za inspiraci, máte můj obdiv. Iveta

    OdpovědětVymazat
  4. Ivet díky, jsem jen ráda, když mohou našich aktivit využít i další žáčci!

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den, uzasna stranka, klobou dolu:)👍 zaujala me ta kostra co ste vyrabela, bohuzel se mi nedari ji stahnout😔mohla bych Moc poprosit o zaslani na mejlik.moooc dekuju

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jsem začínající učitelka v běžné základní škole. Vaše nápady jsou úúúžasné!! Jsem z nich nadšená a už se těším, jak něco z toho použiji, jestli mohu :) Navíc se teď učím na zkoušku, takže i mně to pomáhá, váš článek o oběhové soustavě se mi také moc líbil! Jen pokračujte, je to skvělé! :-)

    OdpovědětVymazat