pátek 9. března 2012

LIDSKÉ TĚLO - ÚVOD


Mozek a nervy,
srdce a cévy,
plíce, žaludek a střeva.

...umím tenhle diktát dodnes nazpamětˇ. Mám v živé paměti třetí cé, vynervovanou socialistickou učitelku třískající ukazovátkem o katedru a vyřvávající tato slova. My děti jsme se krčily nad sešity z přírodovědy a kroužily správné tvary písmenek.

xxx

Sasanka se už delší dobu aktivně zajímá o téma lidské tělo, ráda si listuje různými dětskými publikacemi, skládá a rozkládá modely lidského těla, miluje animovaný akční retroseriál "Byl jednou jeden život", vášnivě diskutuje na témata bacily (nebudu jíst vitamíny!), zuby (já už si je fákt čistilá) a mozek (nemusíš mi to pořád připomínat, já si to pamatuju).

Předloni dostala od Ježíška doktorskou tašku s (mnou sestavenými) nezbytnými zdravotnickými potřebami, lékařský plášť a opravdický stetoskop. Od té doby zuřivě léčí všechny své panenky a medvědy, přičemž někdy volí vpravdě radikální metody - například tuhle zasádrovala kašlajícímu plyšákovi obličej.

Já osobně jsem byla dlouho k jejímu volání po prohloubení vědomostí v této oblasti hluchá – chápejte, jakožto někdo, kdo na nejmenované fakultě, ehm, vylítl ze zkoušky z fyziologie, jsem k tomuto předmětu nechovala žádné velké sympatie.

Jednoho dne mi však došlo, že lidské tělo je jedno z témat, které se dá uchopit velmi názorně, že je to příležitost k beztrestnému provádění naturalistických pokusů a možnost dozvědět se konečně, co mě to občas popíchává tuhle na straně,  a tak jsem se hlouběji ponořila do studia jednotlivých tělesných systémů.

Probíraly jsme je postupně s týdenními odstupy, začaly jsme kosterním systémem a pokračovaly dál podle předškolaččiných preferencí takto:




oběhová soustava


svalová soustava a ruka


močová soustava


nervová soustava a oko 


imunitní soustava


rozmnožování

kůže.

Z publikací, které máme na toto téma doma, mohu vřele doporučit českou knížku Moje tělo se spoustou s výsuvných obrázků a různých záložek, která zaujme i menší děti, Píšenka ji miluje od svých dvou let a podrobila ji tvrdému zátěžovému testu.

 

Dále jsme čerpali z francouzské knížky Le corps humain (dá se sehnat přes Amazon), její cena je sice vysoká, ale bohatě vyvážila pozornost, které se jí od holek dostalo. Není tak stabilní jako zmiňovaná česká knížka, ale je nesmírně názorná, obě naše holky s ní zcela přirozeně pochopily těhotenství, porod, kosti a spoustu dalších pro menší děti hůře uchopitelných dějů a jevů. V rámci jednotlivých oddílů budu její relevantní části fotit, myslím, že ji lze bohatě využít i v případě, že neovládáte francouzštinu (a krom toho zastupuji vydavatele a chci vám ji mermomocí prodat!…..vtip)


Určitě nesmím zapomenout ani na knížku Jak jsem přišel na svět, velice mi usnadnila práci v rámci výuky rozmnožovacího systému.


 Poslední inspirativní knihou, na které jsme si mohly předvést a představit části lidského těla, je americká knížka The way we work od Davida Macaulayho. Obsahuje úžasné ilustrace, je vtipná, ale není primárně určena věkové kategorii předškoláků, řekla bych, že je spíš zajímavá pro dospělé a pro školáky na druhém stupni.

Z multimediálních pomůcek doporučuji už zmíněný seriál Byl jednou jeden život.



Další zdroje uvádím v rámci jednotlivých příspěvků.

 Tak snad vám tento seriál usnadní vaši domácí výuku.

P.S. Už jsem zmínila, že v této oblasti rozhodně nejsem žádnou expertkou. Pokud by někdo z laskavých čtenářů odhalil v mých výukových materiálech nebo postupech nějaký nonsens, neřku-li úplnou kravinu, kterou jsem své nebohé ratolesti naservírovala, nechť mi své výhrady napíše do komentářů či pošle na adresu domaciskola@seznam.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat