neděle 21. října 2012

Jak se dělá čokoláda

Kdo by nemiloval čokoládu! Už delší dobu zvědavě nakukujeme za výlohu malé výrobny čokolády v naší čtvrti a když jsme jednoho dne zjistili, že se tu dá organizovat narozeninový program s ukázkou výroby čokolády, bylo jasné, že Sasanka pozve své kamarády na dodatečnou oslavu svých šestých narozenin sem!
 
V malé výrobně byly čtyři míchací stroje - na bílou, mléčnou a hořkou čokoládu a na "praliné", což je čokoládová směs s nugátem. Čokoláda se v nich míchala přibližně při 30 stupních.
 
Podél stěn stály vyrovnané do komínků formičky na pralinky, ale i na figurky k nejrůznějším příležitostem.
 
Dozvěděli jsme se něco o surovině, ze které se čokoláda dělá - kakaovém bobu. Překvapilo mne, že nevisí na větvi, ale vyrůstá přímo z kmene kakaovníku.
 
Takhle vypadá čerstvý kakaový bob zevnitř. Po odseknutí ze stromu se rozpůlí a nechá se několik dní na ostrém sluníčku. Bílá dužnina zfermentuje a zrnka se dají snadno vyjmout. Zrnka se pak balí do stokilových pytlů (větších než Sasanka) a dovážejí výrobcům čokolády. Ti nejprve zrnka praží a poté z nich vyrábí čokoládovou pastu, polotovar pro výrobu čokolády.
 
Takhle vypadaly formy na pralinky před sto lety. Vyráběly se z kovu a byly velmi robustní. Dnes dávají výrobci pralinek přednost lehkým plastovým formám.
 
Takhle se dělá malá čokoládová dýně: z mísícího stroje se do formičky naleje mléčná čokoláda, povrch se začistí stěrkou.
 
Počká se asi půl minuty, pak se formička překlopí na vibrující rošt upevněný na mísícím stroji (ve formičce tak zůstane jen tenká vrstvička čokolády) a následně se nechá zthuhnout v ledničce.
 
Po pár minutách v lednici se vnitřek figurky naplní - my jsme použili burisony a pralinkovou směs.
 
Tady už jsou formičky plné a děti ochutnávají, zda je "praliné" kvalitní:-)
 
Naplněná formička se dá opět zatuhnout do lednice. Poslední krok jsou "záda" formičky - postupuje se stejně jako poprvé. Z mísícího stroje se do formičky naleje čokoláda, zarovná stěrkou. Pak už jen naposledy nechat zatuhnout v lednici, vyklepnout z formičky a je hotovo!
 
Na závěr děti zdobily čokoládové placičky, které si mohly odnést domů.
 
Už vím, kým budu v příštím životě:-)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat