úterý 3. července 2012

Semínka

Na nápad udělat dětem půlden na téma "semínko" mne přivedlo včerejší nadšení v parku, kde jsme se společně dotýkaly netýkavky malokvěté a žasly nad tím, do jaké dálky dokáže tato květina vystřelit svá semena a do jakých krásných spirálek se následně svinou její tobolky.

Na dnešek jsem tedy nachystala semínka z naší kredence:

Sasanka měla nejprve hádat o jaká semínka jde, potom bylo jejím úkolem seřadit je do řady podle velikosti:

Potom jsme si povídaly, jak semínka cestují: zopakovaly jsme si, že netýkavka vymrští svá semínka až na vzdálenost několika metrů. Pověděly jsme si o semínkách, která se přenášejí vzduchem (pampeliška, javor-nosy), která putují vodou (kokosový ořech, blatouch), která přenášejí ptáci (jahody, třešně) a která přenášíme my na oblečení nebo zvířata na srsti (bodlák, svízel přítula).

 
To už se hlásila ke slovu Píšenka, která opustila klátičky (kartičky) a chtěla se s námi věnovat tématu. Další úkol byl tedy tvůrčí - vyskládat ze semínek na papír nějaký výjev:

Výsledek: dvě houby (špička a hřib), dvě slunce a dva bubáci:

Udělalo se krásně, a tak jsme se přesunuly na zahradu a za pomoci kladívka trénovaly hrubou motoriku při rozbíjení semene - vlašského ořechu:

Sasance se slušně dařilo:

Potom jsme na naší malé zahrádce hledaly semínka a moc nás překvapilo, kolik jsme jich nakonec našly:

Následovala hra - na papírky jsem nakreslila bodlák, kokosový ořech, nos (javor), netýkavku, jahodu, třešeň, pampelišku. Každá z nás si vylosovala jeden papírek a pantomimicky předvedla konkrétní semínko, zbytek osazenstva hádal. Uhodnete, které semínko si vylosovala Sasanka?
(řešení: netýkavková exploze)

Ano, už je to tak, budeme asi jediní na světě, kteří si na zahrádce dobrovolně vysazují plevel - na obrázku Sasanka při setbě netýkavky.

Poslední výjev již bohužel nemám zdokumentovaný: děvčata našla na zahrádce zahnědlou pecku od třešně, slavnostně ji zasadila, odkudsi vyštrachala staré otřesné přání k narozeninám, které při otevření jódluje Happy birthday a vyhrávala pecce a všem okolním sousedům k "narozeninám":-)

Téma jsme zakončily pohádkovou klasikou - epizodou Křemílka a Vochomůrky, ve které zazní dávný hit Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala.

V rámci tohoto tématu mohu doporučit útlou knížečku Semínka od nakladatelství Fraus.

Žádné komentáře:

Okomentovat